Meten & Monitoren “Data in de toekomst”

“Hier word ik enthousiast van!” klonk het na afloop van de bijeenkomst Meten & Monitoren op 10 november. De bijeenkomst stond in het licht van “data in de toekomst”. De overstortrapportages zijn dit jaar afgerond en nieuwe ontwikkelingen van de Winnet-hoofdpost bieden kansen om meer met alle verzamelde data te gaan doen. Een goed moment dus om naar de toekomst te kijken.

Sinds het najaar zijn de meetdata van de rioolgemalen van het waterschap centraal ontsloten. Tevens wordt er een nieuwe versie van H2gO uitgerold waarbij met een aantal ‘standaard’ dashboards kan worden gewerkt. Het principe van een dashboard op de hoofdpost is net als het dasboard in een auto of een wizard op je smartphone: in één beeld wordt alle informatie samengevat op een makkelijk te interpreteren manier op basis van een gekozen set informatie. Eventueel zet je meerdere dashboards naast of onder elkaar. Gemeente Utrecht en Marco van Bijnen hebben al ruime ervaring met dashboards en hebben laten zien wat er allemaal nog meer mogelijk is. Met de bediening van een aantal knoppen kun je bijvoorbeeld eenvoudig analyseren of een bergbezinkbassin wel goed is benut bij een bepaalde regenbui of zie je het aantal van een bepaald type alarm in een bepaalde periode.

Binnen de werkgroep Meten & Monitoren wordt komend jaar gekeken op welke manier er Kritische Prestatie-indicatoren (KPI’s) kunnen worden opgesteld en geïmplementeerd. Aan de hand daarvan is het mogelijk om voor jezelf, je manager of bestuurder op eenvoudige en overzichtelijke wijze (tussentijds) te laten zien hoe goed het rioolsysteem functioneert, zodat je eventueel daarop kunt bijsturen indien gewenst.

Meer weten wat er is besproken op de Bijeenkomst Meten & Monitoren? Zie de presentatie.