Winnet Innovatieprijs: op weg naar een duurzame afvalwaterketen

Draag jij bij aan het duurzamer maken van de afvalwaterketen in jouw organisatie? Heb je daarvoor goede ideeën? En hebben jij en jouw organisatie het lef om nieuwe dingen te proberen? Dan hebben wij een mooie uitdaging voor jou! Winnet, het Water Innovatie Netwerk, is continue bezig met het zoeken naar nieuwe manieren om de afvalwaterketen efficiënter, effectiever en duurzamer te maken. Hoe kunnen we dat het beste doen? Daarover gaat de Winnet Innovatieprijs. Dus heb je een goed idee: doe dan mee aan de Winnet Innovatieprijs.

De meest innovatieve en duurzame toepassing wint een bedrag van maar liefst € 20.000,-, te besteden aan de uitvoering van dit idee.

Hoe doe je mee?

Zend je idee of ideeën vóór 1 november 2017 in via e-mail: winnet@hdsr.nl. Je maakt bij je inzending duidelijk wat je idee inhoud en hoe het voldoet aan de gestelde criteria. De vorm van presentatie van je idee is vrij. Denk dus aan tekst, illustraties, filmpjes, of een combinatie van alles. Alles mag, zolang je idee maar duidelijk wordt.

Criteria

De inzendingen worden beoordeeld aan de hand van de volgende criteria:

 • Hoe groot is de bijdrage aan een duurzamere afvalwaterketen?
 • Hoe innovatief is het idee in de regio of in Nederland?
 • In hoeverre is het idee breed toepasbaar bij andere Winnet-partners?

Jury

De onafhankelijk jury bestaat uit:

 • Dr.ir. Jan Vreeburg: verbonden aan Wageningen University & Research, onderdeel milieutechnologie en de Exeter University. Expert op het gebied van onder andere asset management en nieuwe concepten voor ontwerp en beheer van leidingnetten. Binnen Winnet is Jan bekend als 'KWR-er' (drinkwater kennisinstituut), hoewel hij recent is overgestapt naar waterbedrijf Evides. Bij nieuw onderzoek ligt zijn zwaartepunt op het ontwikkelen van nieuwe concepten voor leidingnetten die drinkwater leveren en afvalwater inzamelen, met als doel het terugwinnen en hergebruiken van grondstoffen en energie mogelijk te maken. Belangrijke randvoorwaarde daarbij is dat de nieuwe en oude concepten naast en met elkaar kunnen functioneren gedurende de transitie van het lineaire huidige systeem naar een nieuw en meer circulair systeem.
 • Ing. Wouter van Tent: data-analist van Winnet, met een achtergrond als adviseur riolering en stedelijk water. Wouter is al bijna 4 jaar betrokken bij Winnet en kent daardoor alle ins en outs. Hij heeft een scherpe blik op kansen en mogelijkheden en is door zijn kennis en ervaring een zeer inhoudelijk gericht jurylid.
 • Ir. Sonja de Goede: stimulator van Winnet, 'verbindingschoreograaf' en adviseur. Al jaren zet Sonja zich in voor het versterken van projecten, personen en programma’s. Dit doet ze onder andere door de juiste mensen en de juiste informatie met elkaar te verbinden. Door haar ervaring en inhoudelijke kennis op het gebied van aquatische ecologie heeft ze een kritische en realistische kijk op onderzoek en verwezenlijking.

Bekendmaking en prijsuitreiking

Uit alle inzendingen beslist de jury over de 3 beste ideeën, welke aan alle inzenders bekend worden gemaakt op vrijdag 10 november 2017. Deze top 3 inzenders pitchen hun idee vervolgens op donderdag 16 november 2017 tijdens de Winnet-jaarbijeenkomst (pitch van maximaal 5 minuten). Direct daarna wordt besloten en bekend gemaakt welke inzending de winnaar van de eerste Winnet Innovatieprijs is.

Disclaimer: als de meerwaarde van de inzendingen te laag is kan de jury besluiten af te zien van de uitreiking.

Vragen?

Neem dan contact op met Wouter van Tent: tent.w@hdsr.nl of 06-11614778.

Spelregels

 1. Het idee draagt bij aan een duurzamere afvalwaterketen. Denk aan assets, energie en grondstoffen terugwinnen en (decentrale) zuivering.
 2. Inzendingen dienen vóór 1 november 2017 aangeleverd te worden via e-mail: winnet@hdsr.nl. De vorm van presentatie is hierbij vrij en ter beoordeling van de inzender.
 3. Het idee is in 2018 uit te voeren. Indien goed gemotiveerd is eventueel uitloop naar 2019 mogelijk.
 4. De winnaar krijgt maximaal €20.000. Wanneer een project minder kosten heeft zal voor het overblijvende bedrag een andere bestemming worden gezocht waarbij de voorkeur is het aan het project te geven die op nummer 2 of 3 is geëindigd.
 5. De 3 beste inzendingen, welke uiterlijk 10 november bekend worden gemaakt door de organisatie, pitchen hun idee tijdens de Winnet-jaarbijeenkomst op donderdag 16 november 2017.
 6. Tijdens de Winnet-jaarbijeenkomst (16 november 2017) wordt bekend gemaakt welke inzending de eerste Winnet Innovatieprijs wint.
 7. Alle opgedane kennis en ervaring staan direct na afloop van het project ter beschikking voor en worden door de inzenders actief gedeeld met de andere Winnet-partners.
 8. De winnaar werkt transparant en zal aan Winnet verantwoorden hoe het prijsgeld wordt/is besteed.
 9. De winnaar informeert Winnet elke vier maanden over de voortgang en over ontwikkelingen die van invloed zijn op het project.
 10. De winnaar toont binnen twee maanden na afloop van de activiteiten aan dat de activiteiten hebben plaatsgevonden overeenkomstig de aan de geldverstrekking verbonden voorwaarden.
 11. Als de meerwaarde van de inzendingen te laag is, kan de jury besluiten af te zien van uitreiking van de prijs.


Poster innovatieprijs